Magyar Repüléstörténeti Társaság
Hungarian Aviation Historical Society


Bejelentkezés

Kertész Gyula


 

Kép

Kertész Gyula Béla (1929 - 2015)

 

Kertész Gyula Béla tagtársunk 1929-ben született Budapesten. Repülő pályafutását 1948 augusztusában a Honvéd Kossuth Akadémián kezdte, ahová önként jelentkezett. Pécsre vonult be katonai szolgálatra, ahol az 1. Ö. Híradó Zászlóaljnál honvédként szolgált, majd rövidesen áthelyezték Mátyásföldre, ahol kitűnőre vizsgázott repülőgép sárkány- és motorszerelőként. Ezután lehetőséget kapott a "Csíz", "Fecske", "Galamb", "Holló" és "Sokol" típusok üzemeltetésére. Mátyásföldön a Repülő Szakkiképző Zászlóalj állományában hallgató, majd rövid ideig segédelőadó volt Budaörsön. Később Kecskeméten főszerelőként a 70. Vadász Repülő Ezred állományában teljesített szolgálatot, ezt követően rajtechnikusi tanfolyamot végzett Budaörsön. 1949-ben részt vett Budaörsön a Vasvári Pál Repülő Műszaki Tiszti Iskola megszervezésében. 

Az elkövetkező másfél évben Tökölön, az 59. Vadász Repülő Ezrednél rajtechnikusként, majd Kunmadarason a 62. Vadász Repülő Ezrednél szerelő technikusként dolgozott. 1952 májusa és 1956 szeptembere között a Kilián Repülő Hajózó Tiszti Iskola állományában hajtómű előadóként szolgált, majd az Országos Légvédelmi Parancsnokság szakmérnökségére került ahol az elkövetkező években újítási előadó, repülőgép és motor nyilvántartó tiszt, sárkány hajtómű főtechnikus, tervező tiszt, műszaki diszpécser beosztásokban teljesített szolgálatot. Ezt követően elvégezte a MiG-21-es átképző tanfolyamot. 1966 novemberétől több mint egy évig műszaki diszpécserként dolgozott a Központi Repülőgépjavító Üzemben Kecskeméten. 1967 decembere és 1971 decembere között IL-14-es szállítógépeken repülő technikusként dolgozott az Országos Légvédelmi Parancsnokság állományában. Ezt követően egészen az 1977. május 01-én történt szolgálati nyugállományba vonulásáig a 89. Önálló Szállító repülő Század állományában előbb ellenőrzés és biztonság szolgálat vezetőként, majd ellenőrzés és biztonság szolgálat főnökként teljesített szolgálatot. 

Nyugdíjas éveinek első tíz évét Szigethalmon, a Pestvidéki Gépgyárban töltötte, mint OLP összekötő diszpécser. Ezután szakértőként és tanácsadóként, két évig a Közlekedési Múzeum munkáját segítette. 1990 januárjától 1996 decemberéig a Malév lapja, a "Légiközlekedés" munkatársa volt, mint lapmenedzser. 1996-ban, a "Magyar Szárnyak" című évkönyv hazatérésekor megszervezte az első, itthon megjelent kiadványt, majd a Szentgyörgyi Dezső életéről készült könyv Malév támogatással történő kiadását. Tagja volt a MALÉV Repülés- és Üzemtörténeti Körnek, majd jogutódjának, a Magyar Repüléstörténeti Társaságnak. Alapító tagja volt a Magyar Veterán Repülők Egyesületének. Amíg egészsége megengedte a repülő szakirodalom terjesztésével foglalkozott, és szinte minden közös megmozduláson részt vett. 

Szakmai pályafutása legemlékezetesebb eseményei között említést érdemel, hogy 1955. szeptember 10-október 22. között a "Repülés fejlődése" címmel kiállítást rendezett a városligeti Petőfi-csarnokban a Társadalom és Természettudományi Ismeretterjesztő Társaság kezdeményezésére. Továbbá két IL-14-es repülőgép megszerzése. Az elsőt 1983-ban selejtezte ki Tökölön a szovjet légierő. Kertész Gyula Béla fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a 48-as fedélzeti számú gép a Közlekedési Múzeum tulajdonába kerüljön, mivel Magyarországon nem maradt egyetlen példány sem ebből a típusból. Mire 1985-ben megtörtént az átadás, a gép már olyan állapotba került, hogy felújítása nem volt lehetséges. 1987-ben azonban sikerült megszereznie a Szovjet Légierő Déli Hadseregcsoport PCs 226. szállító századánál szolgált 04-es fedélzeti számú IL-14-est, mely az Ukrajnai Vinnicja repülőteréről érkezvén december 8-án szállt le Ferihegyen, s jelenleg is az ottani szabadtéri repülési múzeumban áll.

Kertész Gyula Béla munkáját kilenc alkalommal ismerték el kitüntetéssel, majd 1995-ben őrnagyi, illetve 1998-ban alezredesi előléptetéssel.

Rendfokozatai:                                              Elismerései:

 

1950. alhadnagy                                           1960. Szolgálati Érdemérem 10 év

1951. hadnagy                                              1962. Haza Szolgálatáért Érdemérem arany

1954. főhadnagy                                           1965. Szolgálati Érdemérem 15 év

1957. százados                                             1970. Szolgálati Érdemérem 20 év

1995. őrnagy                                                 1974. Haza Szolgálatáért Érdemérem ezüst

1998. alezredes                                            1975. Szolgálati Érdemérem 25 év

                                                                      1989. Haza Szolgálatáért Érdemérem arany

                                                                      2013. Honvédségért Emlékplakett

 

Magyar Repüléstörténeti Társaság