Magyar Repüléstörténeti Társaság
Hungarian Aviation Historical Society


Bejelentkezés

2016


 

 

Polgári Repülés Világnapja

Kép

 

2016. december 7-én, a Polgári Repülés Világnapjának tiszteletére szakmai fogadás keretében kitüntetéseket adtak át a magyar polgári repülésben kiemelkedő életműveket és egyéb teljesítményeket nyújtó repülési szakembereknek. Az idei Magyar Polgári Repülésért Érdemérem kitüntetettjei: Gáti Zoltán, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Vállalatfejlesztési és Külkapcsolati Igazgatóság tanácsadója, európai ATM szakmai kapcsolattartó, Kovács Ferenc az R-Bag csoport alapító tulajdonosa, Pekk Antal a WizzAir repülésbiztonsági, repülésvédelmi vezetője, valamint Dr. Rohács József a BME oktatója. Közlekedésért Érdeméremben részesült Mudra István az ICAO Nemzeti Folyamatos Monitoring Koordinátora. A Magyar Polgári Repülésért Junior díját idén a HungaroControl fiatal munkatársa, Petrik Emese, szervezetfejlesztő kapta.

* hír - 2016.12.07.* MRT


 

Vitorlázórepülők karácsonya a tiszti klubban

Kép     Kép

 

2016. december 06-án Czigler Klára szervezésében megtartották a vitorlázórepülők karácsonyi vacsoráját a tiszti klubban. A baráti légkörű találkozón jelen volt Dr. Hegedűs Dezső, Bakos Attila, Zörgő Tibor, Lányi Aladár, Mező György, Révy László. Elsőként Czigler Klára köszöntötte a jelenlévőket, majd az MRSZ képviseletében Vízaknai Erzsébet főtitkár és Daróczy János a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség alelnöke átadták Csonka Ferencnek a Paoul Thissandier diplomát. Ezt követően a vacsora után kellemes beszélgetés zajlott.

* hír - 2016.12.06.* MRT


 

Márton napi makett kiállítás Békásmegyeren

Kép     Kép     Kép     Kép

 

2016. november 12-13-án a Békásmegyeri Közösségi Házban ismét megrendezésre került a Márton napi makett kiállítás és verseny, melyre a rendezőtől a Go-For-Go Traveltől meghívást kaptunk. A verseny az óceánrepülés jegyében zajlott, melyről a rendezők Társaságunk segítségével színvonalas tablókat készítettek. Az eseményen vendégként jelen volt Németh Zsigmond óceánrepülőnk is. Tagjaink is szép számmal jelentek meg a rendezvényen. Magó Károly a szolnoki makettezőket képviselte, míg Kovács Béla rajzaival jelent meg. Czigler Klára szervezésében kiadványainkat árultuk a szervezőktől kapott standon. A kitelepülésünket és az első napi árusítást Hérincs István intézte, míg vasárnap Zsaludek Endre szállította haza a megmaradt könyveket. Molnár Mihály maketteket árult és szintén segített a standunknál. Több kiadványunkat is felajánlottuk a szervezőknek, melyet különdíjként kiosztottak a mekettverseny nyertesei között.

* hír - 2016.11.14.* MRT


 

Megemlékezések a Kerepesi úti sírkertben

Kép     Kép

 

2016. november 01-én a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének budapesti tagszervezetének szervezésében megkoszorúztuk vitéz Bertalan Árpád sírját a Kerepesi úti sírkertben, ahol beszédet mondott Dr. Héjja István a MEBSZ elnöke. Ezt követően átsétáltunk vitéz Petróczy István sírjához, ahol Czigler Klára tagtársunk beszédében ismertette a kiváló repülő életútját, majd elhelyeztük a megemlékezés virágait és gyertyát gyújtottunk a pilóta emlékére.

* hír - 2016.11.02.* MRT


 

85 éves a Pipis-hegyi repülőtér

Kép   Kép     Kép  

 

2016. október 16-án az 1931-ben alapított Pipis-hegyi repülőtér nyolcvanöt éves évfordulóját ünnepelték, melyen Társaságunkat Bakos Attila, Czigler Klára és Dr. Hegedűs Dezső képviselte. Az eseményen megemlékeztek az aranyévekről és a nevezetes rekordokról is, melyek a repülőtéren születtek. A megemlékezésen beszédet mondott Czigler Klára, majd leleplezték az Égi Kűr elnevezésű emléktáblát, melyre azok neve kerül fel, akiknek hamvait végakaratuk szerint a repülőtér légterében szórják szét.

* hír - 2016.10.16.* MRT


 

Megemlékezések a Farkasréti temetőben

Kép     Kép

 

2016. október 15-én a MEBSZ szervezésében a Farkasréti temetőben megemlékeztünk Gyulai Györgyről és több ejtőernyős bajtársról, valamint a Malév Bejrúti járatának személyzetéről. A megemlékezéseket Fülöp Tibor tartotta. Az eseményen részt vett Czigler Klára és Fehér Miklós.

* hír - 2016.10.15.* MRT


 

Megemlékezések

Kép     Kép     

 

2016. október 08-án a MEBSZ Bp-i tagszervezete és Társaságunk a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán emlékezett meg a Magyar Királyi 1. Honvéd Ejtőernyős Századra, melyet 1939. október 1-én állítottak fel. A megemlékezésen felidéztük a zászlóaljjá növekvő alakulat első ejtőernyős bevetését, a veszprémi tragédiát, valamint emlékeztünk az 1948. október 1-én felállított 1. Önálló Ejtőernyős Század katonáira. Ezt követően Czigler Klára javaslatára közösen hajtottunk fejet az 1944-ben a Szent László Hadosztály keretében gyalogosként bevetett fiatal pilótanövendékek emléktáblájánál, emlékezve mindazokra, akik hősi halált haltak a harcok során. Az emléktáblánál Társaságunk képviseletében Czigler Klára tagtársunk beszédet is mondott. A rendezvény lezárásaként pedig együtt tisztelegtünk az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 honvédtábornok emlékművénél a vértanúkra emlékezve.

* hír - 2016.10.08.* MRT


 

Repülős börze Farkashegyen

Kép     

 

2016. október 02-án a Farkashegyi repülőtéren rendezték meg hagyományteremtő céllal az első repülős börzét, melyen nem csak eladni, vagy venni lehetett, hanem nézelődni is. Emellett a szervező Budakeszi Modell Klub tagjai gondoskodtak a különböző repülős programokról is. A sok-sok látnivaló között a legérdekesebb talán a Po-2-es kicsinyített repülőképes élethű mása volt. A siker garantált, így nagy a valószínűsége annak, hogy jövő tavasszal ismét megrendezésre kerül a börze.

* hír - 2016.10.02.* MRT


 

Ejtőernyős veterán találkozó Pécsett

Kép     Kép     Kép

 

2016. szeptember 01-én ejtőernyős veterán találkozót tartottak Pécsett a repülőtér fennállásának 60. évfordulója alkalmából. Az eseményen társaságunkat Czigler Klára és Fehér Miklós képviselte. A jó hangulatban telt nap végén a jelenlévők egy csoportkép elkészítésével tették emlékezetessé a napot.

* hír - 2016.09.02.* MRT


 

Megnyílt Szolnokon a RepTár Interaktív Repülőmúzeum

Kép     Kép     Kép     Kép

 

2016. szeptember 01-én ünnepélyes keretek között Szolnokon megnyitotta kapuit a RepTár Interaktív Repülőmúzeum, mely létrehozásában Magó Károly és Nagy András tagtársunk is részt vett. A Tisza-parti városban, a hajdani indóház területén megvalósult, 218 műtárgyat és mintegy 40 repülőeszközt felvonultató gyűjtemény nemzetközi értelemben is egyedülálló és ezzel Közép-kelet Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása. A megnyitóünnepségen Szalay Ferenc, a város polgármestere a gyűjteményt bemutatva arról beszélt: a szabadtéri felületekkel együtt 60 ezer négyzetméteres kiállítótér fedett része több mint 4500 négyzetmétert tesz ki. Ebből is kiemelendő az Indóház, mely Szolnok műemléki védelem alatt álló épülete, egyben Magyarország legrégebbi vasútállomása. A klasszicista stílusú épületet eredeti pompájában, ugyanakkor a katonai repülés tematikájával és modern, innovatív technikai eszközökkel kiegészülve vehetik birtokba a látogatók. Továbbá hozzátette, hogy a projekt része a megyeszékhely turisztikai kínálatát bővítő és megújító fejlesztés-sorozatnak, melyben a RepTárnak a “mágnes” szerepét kell betöltenie.

A beruházás egyik célja az volt, hogy a több kisebb hazai katonai repüléstörténeti kiállítás anyaga egyetlen, kifejezetten erre a célra kialakított helyen legyen megtekinthető. Így a látogatók jól strukturált, a modern elvárásoknak megfelelő terekben gyűjthetnek ismereteket és élményeket, és a történeti jelentőségű gépek állagának megóvása is könnyebb. Az érdeklődők az újonnan felépített, 3000 négyzetméteres Hangárban körbejárhatják a kiállított gépeket, sőt, egyesekbe be is ülhetnek. A helyben bérelhető tableteken és az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül áttanulmányozhatják a repülőgépek történetét és technikai adatait. Az Indóházban a hazai katonai repülés történetét feldolgozó kiállítás várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a korabeli egyenruhákkal, rangjelzésekkel, a fegyverekkel és azokkal a fontos eseményekkel, amelyek meghatározták a magyar légierő történetét. Mind emellett a 4D moziban és szimulátorok segítségével kipróbálható, hogy milyen érzés katonai repülőt és helikopterek vezetni. A rámpás rakodóépület keleti részében kiépített akadálypálya bátorságot, erőt és állóképességet, valamint logikai készséget egyaránt próbára tevő szórakozási lehetőséget teremt, míg a tematikus játszótér a legkisebbeknek nyújt aktív kikapcsolódást.

* hír - 2016.09.01.* MTI


 

Koszorúzás Rotter Lajos emlékművénél

Kép

 

2016. augusztus 12-én pénteken déli 12 órakor a Magyar Régi Vitorlázórepülő Sport Alapítvány szervezésében koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Rotter Lajos emlékművénél a 80 évvel ezelőtti céltávrepülésére emlékezve. 1936. augusztus 12-én, a berlini Olimpia ideje alatt hajtotta végre Rotter Lajos a 336.5 km-es céltávrepülését Berlin és Kiel között, a saját tervezésű "Nemere" típusú vitorlázórepülőgépével.

A megemlékezést megnyitotta Ungár László a Magyar Régi Vitorlázórepülő Sport Alapítvány elnöke, beszédet mondtak Fekecs Gábor, Ifj. Rotter Lajos és Rotter Ervin.

* hír - 2016.08.05.* MRT


 

Felhők felett címmel repüléstörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Kép     Kép     

 

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény immár negyedik alkalommal rendezi meg repüléstörténeti kiállítását Felhők felett címmel a KÖKI Terminál II. emeletén. Az érdeklődők megismerkedhetnek a repülőtér és a Malév vázlatos történetével, a repülés és a XVIII. kerület kapcsolatával, valamint azt is megtudhatják, hogy mivel járult hozzá a Malév a magyar dizájn történetéhez, az országimázshoz. Az egyenruhák, kitűzők, táskák, az utasok kényelmét szolgáló számos kisebb-nagyobb tárgy mellett fotók, képeslapok, aprónyomtatványok, plakátok, valamint a repülőgépek és a repülőtéren használatos járművek makettjei láthatók. Sőt egy Boeing 737-200-as repülőgép első osztályán használt üléseket ki is próbálhatják a látogatók, akiket folyamatos filmvetítéssel is várják. 

Az ingyenesen látogatható kiállítás keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tart nyitva a Köki Terminál második emeletén 2017. február 19-ig.

* hír - 2016.06.25.* MRT


 

Veterán repülőbaráti találkozó Miskolcon

Kép   

 

2016. június 18-19-én Veterán repülőbaráti találkozót tartottak a miskolci repülőtéren. Az eseményen társaságunkat Czigler Klára és Zörgő Tibor képviselte. A repülőbaráti találkozót a miskolci repülőtéren a „Magyar Veterán Repülő Szövetség Mandl Ernő Miskolci Klub” szervezte, a miskolci repülőklub veterán pilótái közreműködésével. A Borsod Megyei Repülő Klub 1934-től számítja alapítását. Az első vitorlázórepülő szárnypróbálgatások a sajókápolnai dombokról történtek gumiköteles indítással. Kezdetben a miskolci sportrepülőknek Sajókápolna volt az otthona, majd 1962-től már csak Miskolcon folytak sportrepülések. 

* hír - 2016.06.19.* MRT


 

Veteránrepülő találkozó Atkáron

Kép     Kép

 

2016. június 11-én veteránrepülő találkozóra került sor az atkári repülőtéren. Mint minden évben, úgy idén is Váradi László repülőtér tulajdonos meghívta a gyöngyösi veterán repülőket egy jó hangulatú, baráti találkozóra. Az eseményen társaságunkat Bakos Attila, Czigler Klára, dr. Hegedűs Dezső képviselte. A találkozón az érdeklődők a műhelyben megtekinthették a Fábián András okleveles gépészmérnök által tervezett Levente II típusú iskola- és futárrepülőgép készülő másolatát.

 hír - 2016.06.12.* MRT


 

XIX. Repüléstudományi Konferencia 2016. Szolnok

Kép

 

A repülés iránt érdeklődőknek már hagyománnyá válhatott, hogy minden évben, a repülés és űrhajózás napjának (április 12.) alkalmából ellátogatnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézetének szolnoki kampuszára, hogy részt vegyenek a Repüléstudományi Konferencián.

A konferencia iránt érdeklődők és az előadók egyedülállóan sokszínű réteget alkotnak, mert a rendezvény magában foglalja a repülés tudományterületének lehető legszélesebb spektrumát, kezdve a repülő eszközök szerkezetén, hajtóművein, fedélzeti rendszerein és azok üzemeltetésén át, a légi forgalom-szervezésen keresztül a repülőtéri és repülési logisztikáig, a pilóta nélküli repülő eszközök, a repülésbiztonság, repülési meteorológia, az űrkutatásig és a repülőorvostanig. A rendezvényen lehetőség van bemutatni és megvitatni a legújabb szakmai újításokat, híreket, mindezt egy igazán autentikus környezetben, hiszen az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopterbázis 1940 óta a magyar repülős élet egyik fontos állomása.

Az 1991 óta minden évben megrendezésre kerülő Repüléstudományi Konferenciát idén olyan vendégek tisztelték meg, mint Dr. Pogácsás Imre dandártábornok úr, a HVK Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke, Dr. Josef Takács ezredes úr, a Szlovák Köztársaság Nagykövetségének védőerő attaséja, Maxim Vorobej ezredes úr, az Orosz Föderáció Nagykövetségének katonai és légügyi attaséja, Ivan Brednev ezredes úr, az Orosz Föderáció Nagykövetségének katonai és légügyi attasé I. helyettese, Bali Tamás alezredes úr, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnok-helyettese, Dr. Király László ny. ezredes úr, a hadtudomány kandidátusa, a Magyar Hadtudományi Társaság alelnöke, és Harangozó Tamás, a Magyar Repüléstörténeti Társaság elnöke. Számos hazai szakfolyóirat, szakmai szervezet és egyetem is képviseltette magát a rendezvényen.

A konferenciát Dr. Palik Mátyás alezredes úr, a Katonai Repülő Intézet megbízott igazgatója nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket és reményét fejezte ki, hogy minden résztvevő egy tartalmas, gondolatébresztő napot fog eltölteni. A plenáris ülés nyitó előadója Dr. Moys Péter úr, a magyar légiforgalmi irányítás ismert egyénisége volt, aki a magyar repülésirányítás 100. évfordulója alkalmából tartott előadást. Ezt követően, Böcz Lajos a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség Légierő Haderőnemi Osztály kiemelt főtisztje mutatta be a magyar légierő helyzetét, feladatait. A harmadik előadásban, a mindenki által ismert, napjainkban egyre inkább elterjedőben lévő, pilóta nélküli repülő eszközök meglepően kreatív – és nem éppen törvényes – felhasználási módjairól és az ellenük való védekezésről, felkészülésről beszélt Rinyu Ferenc úr, a Quali-Top Kft. ügyvezető igazgatója. A délelőttöt a tavalyi konferenciáról jól ismert Dudás Levente, a BMGE egyetemi tanársegédje zárta, aki a Smog-1 PocketQube osztályú műhold kommunikációs és spektrum monitorozó rendszerével ismertette meg a jelenlévőket.

A plenáris ülést követően, a jó hangulatú eszmecserékkel tűzdelt ebéd után, a szekcióülésekre került sor.

* hír - 2016.04.18.* Repüléstudomány (Szerző: Törőcsik Tímea)


 

Moson Model Show 2016

Kép    Kép    Kép    Kép

 

A Mosonmagyaróvári Makettező Klub és Egyesület rendezésében került sor a rangos, nemzetközi makett kiállításra. A patinás környezetben kiállított 1500 makett (repülőgép, hajó, harci jármű, dioráma, egyebek) készítői 64 kategóriában versenyeztek, a hatalmas terepasztaltól az órazsebben elférő diorámáig. Korosztályok szerint felnőtt, junior, serdülő, gyerek kategóriák voltak. A nevezettek között nem csak a közeli országok makettezői, hanem egész távoliak is voltak: taiwani, török, finn, orosz, stb. A külföldi és magyar látogatók hatalmas létszámban jelentek meg, még este 7 után sem szűnt az érdeklődés. Igazi családi hétvégi programot sikerült a városnak összehoznia: a Várkertben hadibemutatók, árusok, büfések foglalták le a vendégeket. A Várárokban gyermek ügyességi játékokat szerveztek. Aki nem fért be a kiállítótermekbe, az a kinti programokkal kezdett. Egész délután dolgozott a zsűri, melynek tagjai szó szerint kesztyűs kézzel bántak a verseny darabokkal. Óvatosan, kesztyűben vették kézbe az egyes maketteket. Volt is dolguk bőven, nagy volt a választék. A kiállításon kívül börze is működött: maketteket, kellékeket, szakirodalmat lehetett vásárolni.

A nagyon jól sikerült verseny a helyi makettező klub és a város összefogásának köszönhető. A helyi szervezők profi módon kezelték a tömeget, óvták a maketteket. Dicséretes módon a fotósoknak vasárnap külön lehetőséget biztosítanak a fényképezéshez, a makettekhez hozzáférésre. Név szerint külön kiemeljük Egyesi András szervező és Magó Károly zsűri elnök munkáját.  A többiek nevének felsorolására nem vállalkozunk, annyian voltak. Köszönet nekik a szép kiállításért.

Szép volt, fiúk!

* hír - 2016.04.18.* MRT


 

Katonai és polgári ejtőernyősök napja Szolnokon

Kép    Kép    Kép    Kép    

Kép    Kép    Kép    Kép

 

Minden év április elseje a katonai és polgári ejtőernyősök napja. Az évforduló alkalmából Szolnokon, az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison összegyűlnek az ejtőernyősök, hogy megemlékezzenek elhunyt bajtársaikról, és találkozhassanak az aktív ugrók az egykori ejtőernyősökkel. Az ünnepi állománygyűlés után az ejtőernyős emlékfalnál a tábori pap megemlékezett az egykori bajtársakról, majd koszorúztak a légierő és az ejtőernyősök, különleges műveleti erők parancsnokai, a szolnoki alpolgármester, és az ejtőernyős civil szervezetek vezetői. Ezt követően minden halott ejtőernyős nevének elhangzásakor megszólalt a lélekharang. 

A kegyeleti megemlékezés után a vendégek kimentek a repülőtérre, ahol haditechnikai bemutató várta az érdeklődőket. Közben az ejtőernyős katonák felkészültek az ugrásra, amit 19 fővel, két csoportban, eltérő magasságon hajtottak végre. A hivatalos program zárásaként a vendégek megebédeltek a katonákkal, ahol volt idő ismerkedésre, beszélgetésre. A nap zárásaként pedig este ejtőernyős bált rendeztek a szervezők. 

* hír - 2016.04.03.* MRT


 

XX. Nemzetközi Makett Kiállítás és Verseny Mosonmagyaróváron

Kép

A Mosonmagyaróvári Makettező Klub és Egyesület idén XX. alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Makett Kiállítást és Versenyt. A rendezvénynek a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kara ad otthont, mely Mosonmagyaróváron a Vár utca 2. szám alatt található. A rendezvény április 16-án szombaton és 17-én vasárnap fogadja az érdeklődőket. Az eseményen Társaságunk is képviselteti magát, kiadványaival.

* hír - 2016.03.30.* MRT


 

XXVI. Országos Makett kiállítás és verseny Szolnokon

Kép     Kép     Kép     

A hagyományokhoz híven az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre és a Turul Makett Klub Martfű idén is megrendezte az Országos Makett kiállítást és versenyt március 12-13 közt a helikopterbázis művelődési otthonában. A verseny társrendezője a Puma Makettklub volt. Fő támogatója a GO-FOR-GO travel volt, mely értékes nyereményeket is felajánlott a verseny győzteseinek. Társaságunk is részt vett a kiállításon, ahol kiadványainkat árultuk, valamint a vasárnapi eredményhirdetésre a megjelent könyveink közül ajánlottunk fel néhányat a szervezőknek.
A szolnoki kiállítás és verseny a legnagyobb múltra visszatekintő ilyen szakmai rendezvény Magyarországon. Először 1978-ban, a Kilián György Repülőműszaki Főiskolán hirdettek olyan versenyt, amelyre maketteket is nevezhettek, azóta pedig töretlen a makettezés népszerűsége a városban.  Magó Károly - aki 1996 óta szervezi ezeket a versenyeket Szolnokon − maga is megszállottan készíti otthon a makettjeit. Kizárólag repülőgépekkel, a magyar légierő gépeivel foglalkozik. Egy híján száz darabot rakott már össze belőlük, de ennek a mennyiségnek legalább a duplája vár dobozokban a ragasztásra. A legtöbb időt, kilenc hónapot egy MiG−19 PM összeállításán dolgozott, amellyel aztán 2003-ban megnyerte az ország legszebb repülőgépéért járó díjat.

* hír - 2016.03.14.* Honvédelem.hu


 

Csomagol a repüléstörténeti kiállítás a PECSA-ban.....

Kép     Kép     Kép     Kép

2016. február 23-án a Magyar Repüléstörténeti Társaság tagjaiból néhány fő (Czigler Klára, Horváth Balázs, Lányi Aladár) meglátogatták a PECSA épületét és a repüléstörténeti kiállítás bontási munkálatait dokumentálták az utókor számára. Az évek óta megszokott, zsúfolásig telt kiállítási csarnok gazdag gyűjteménye helyett szárnyaszegett madarak, falhoz támasztott vitorlázórepülő gépek, a csomagolással járó "rendetlenség" fogadta a kis csapatot. Ízelítőül közreadunk néhány fényképet, hogy az olvasók is lássák, hogyan ürül ki a csarnok. Többünkben megfogalmazódott néhány költői kérdés. Elsőként az, hogy vajon határidőre (2018.03.01.) elkészül-e az új kiállítási épület, valamint lesz-e hely ennyi repülőgépnek. Az bizonyos, hogy a kiállítási anyag két évre becsomagolva, elzárva lesz az érdeklődő közönség elől. Társaságunk folyamatosan figyelemmel kíséri a repüléstörténeti kiállítással kapcsolatos eseményeket és ha friss információhoz jutunk, akkor azt megosztjuk olvasóinkkal.

* hír - 2016.03.01.* MRT


 

Németh Zsigmond világrekorder óceánrepülő előadása

Kép

2016. február 16-án az Erkel Ferenc Művelődési Központban tartott előadást Németh Zsigmond világrekorder óceánrepülő. Az előadás apropóját az adta, hogy 35 évvel ezelőt 1981-ben Németh Zsigmond és Krug László az 1931-es Endresz György és Magyar Sándor páros óceánrepülését ismételték meg. 

* hír - 2016.02.11.* MRT


 

Blériot XI monoplán a Vigadóban....

Kép     Kép

2016. február 5 – 7. között a Vigadó földszinti termében került kiállításra a Magyar régi vitorlázórepülők klubjának tagjai által épített Blériot XI-es repülőgép. A Louis Bleriot által tervezett és korabeli tervrajzok alapján rekonstruált gép ugyanott lett kiállítva, ahol száz évvel ezelőtt Blériot az eredetit kiállította. A replika nagyon jól sikerült, szép munka lett. A klubtagok további tervei között szerepel Rotter Lajos Nemere vitorlázógépének megépítése is.

* hír - 2016.02.10.* MRT


 

Paul Tissandier Diplomával jutalmazták két tagtársunkat

Kép

2015. szeptember 24-én a Nemzetközi Repülőszövetség (Fédération Aéronautique Internationale) a patinás Paul Tissandier Diplomával jutalmazta Kasza József és Mező György tagtársunkat a sportrepülésben elért kimagasló életművükért. A FAI minden év őszén tartja a világ különböző országaiban éves kongresszusát. Ott osztják ki a nemzeti szövetségek felterjesztése alapján odaítélt Paul Tissandier Diplomákat azoknak, akik sokat tettek a repülésért.

* hír - 2016.01.10.* MRT