Magyar Repüléstörténeti Társaság
Hungarian Aviation Historical Society


Bejelentkezés

Hírek 2014


 

Puma vadászrepülő kiállítás Veszprémben

KépKép

2014. december 18-án kiállítás nyílt Veszprémben, a PUMA vadászrepülő ezred megalakulásának 70. évfordulója alkalmából. A kiállítást a Veszprém Megyei Levéltár  szervezte B. Stenge Csaba tagtársunkkal közösen. A PUMA ezred relikviái,  egy előtt repülőgép szárny-darabja és számos dokumentum került kiállításra. Megtekinthető 2015. március 31-ig.

* hír - 2014.12.28.* MRT


 

Elhunyt Kerekes Adrienn, neves vitorlázó műrepülő

Kép

2014. december 15-én elhunyt Dr. Stentzl Ferencné született Kerekes Adrienn (1931-2014) vitorlázórepülő oktató, vitorlázó műrepülő. Búcsúztatója 2015. január 09-én 12 órakor lesz a budakeszi Református Templomban, majd a farkashegyi repülőtéren.

* hír - 2014.12.27.* MRT


 

Eltemették Kasza József tagtársunkat

Kép     Kép

2014. december 11-én örök nyugalomra helyezték Kasza József tagtársunkat a Farkasréti temetőben. Társaságunk részéről búcsúbeszédet mondott dr. Hegedűs Dezső. A gyászszertartás után Kasza József földi maradványait hozzátartozók, tagtársak és ismerősök kísérték végső nyughelyére.

* hír - 2014.12.11.* MRT


 

Ismét megnyílt a MALÉV repüléstörténeti kiállítás

Kép

Ismét megnyílt "ÉG ÉS FÖLD" címmel a MALÉV repüléstörténeti kiállítás, mely a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény, a Magyar Repüléstörténeti Társaság, a KÖKI Terminal és a Légiközlekedési Kulturális Központ Támogatásával jött létre. A tartalmas és színvonalas kiállítás hivatalos megnyítója 2014. december 11-én 19.00 órakor volt a KÖKI Terminál II. emeletén. A megnyitón köszöntőt mondott Ughy Attila, Budapest XVIII. kerületének polgármestere, majd Kasza József: Légjáró varázsló - Mesék a repülésről kicsiknek és nagyoknak című könyvét mutatta be a Magyar Repüléstörténeti Társaság részéről dr. Hegedűs Dezső tagtársunk. Ezt követően az "Ég és Föld" - A polgári repülés Budapest 18. kerületében című kiadványt mutatta be Heilauf Zsuzsanna gyűjteményvezető. A kiállítás előre láthatólag 2015. február elejéig látogatható. Nyitvatartás: keddtől - vasárnapig 10 és 18 óra között.

* hír - 2014.12.11.* MRT


 

Könyvajánló

Kép     Kép

Megjelent Czirók Zoltán könyve "Horváth Ernő - egy sárvári vadászpilóta a 2. világháborúban" címmel. A kiadvány a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban kapható 1200 Ft-os áron. Szintén az ünnepekre jelent meg Rabi Lenke könyve "Elsődleges célpontok" címmel, mely Almásfüzitő és Szőny települések életét mutatja be a második világháborúban. A könyv a komáromi Jókai Mór Könyvtárban 2000 Ft-os áron kapható. Érdeklődésünkre elmondták, hogy postázzák is a kiadványokat plusz költségért.
 

* hír - 2014.12.01.* MRT


 

Elhunyt Kasza József, a mai hullámrepülési kísérletek atyja

Kép    Kép

2014. november 21-én elhunyt Kasza József (1928-2014) aranykoszorús vitorlázórepülő oktató, a Magyar Repüléstörténeti Társaság tagja. 

A repüléssel 1943. november 11-én kezdett ismerkedni, amikor a MÁV Repülőklubba jelentkezett. A repülés mellett elméleti munkássága is ismert volt: több szakkönyvet írt, illetve társszerzője volt. A mai hullámrepülési kísérletek atyja, a Pipishegyi hullámrepülés megalapítója, az évfordulóra készült emléktábla támogatója. Sokáig a Magyar Repülő Szövetsége alkalmazottja, majd a MALÉV dolgozója volt. Itt alapította meg a hőlégballon szakosztályt. Nem volt versenyző alkat, de jó eredményel vett részt több versenyen. Egy vitorlázó- és két motoros repülő rekordot tudhatott magáénak. Az MRT keretein belül 4 könyvet írt: Almásy László életéről, az 1931-es sikeres magyar óceánrepülésről, repülőélete humoros eseményeiről, valamint a legújabbat, mesekönyvet kicsiknek-nagyoknak a repülésről. Bármilyen kéréssel fordulhattunk hozzá, mindig segített, adott jó ötleteket, javaslatokat. Ha nem repült, fotózott. Számos fényképe jelent meg kiadványokban, újságcikkekben. Most éppen egy békéscsabai veterán pilóta tölti fel fényképeit honlapjára, melyeket Jóska barátunk mindenki számára elérhetővé tett. 

Jóska nem tűrte az igazságtalanságot, nagyon szigorúnak látszott, de a szíve nagy volt.  Nyugodj békében, repülj nagyokat az örök légtérben!

Kasza József búcsúztatása 2014. december 11-én 10.30 órakor lesz a Farkasréti temető főbejáratánál lévő ravatalozóban.

* hír - 2014.11.24.* MRT


 

Könyvbemutatóval egybekötött előadás a Magyar Királyi Honvéd Légierőkről

 Kép

- 2014. november 19-én a Magyar Királyi Honvéd Légierőkről írt, Amerikában 2014-ben megjelent történelmi regényét mutatta be Tímár Gábor. A könyvbemutató során Dr. Moys Péter ny. légiforgalmi irányítóval tartott közös előadást "A JELSZÓ EXCALIBUR VOLT" címmel, amelyben a korai magyar katonai aviatika kockázatos, szigorúan titkos, mégis világpolitikai jelentőségű repülőútjának igaz történetét tárták a vendégek elé. A könyvbemutatót  a Magyar Írószövetség könyvtárában tartották meg. A könybemutató után Tímár Gábor a Magyar Repüléstörténeti Társaság elnökével folytatott rövid megbeszélést a történelmi regény kiadásával kapcsolatban. 

* hír - 2014.11.19.* MRT


 

Névadó ünnepség lesz az esztergomi repülőtéren

Kép

- A GRANTE Zrt., a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Komárom Esztergom Megyei Mérnöki Kamara, a Gépipari Tudományos Egyesület és az Esztergomi Repülőklub 2014. november 29-én névadó ünnepséget rendez az esztergomi repülőtéren. A rendezvényen id. Rubik Ernő tiszteletére "id. Rubik Ernő Repülőtér" nevet veszi fel a nagy múltú repülőtér. A rendezvény házigazdája dr. Mosoni Eszter lesz. Az immár hagyományos Rubik-naphoz kapcsolódóan a GRANTE Zrt., a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Gépészeti Szakcsoport, a Gépipari Tudományos Egyesület és az Ister-Granum EGTC rajzpályázatot hirdet "Milyen lesz a repülés 20 év múlva?" címmel. A pályázatra olyan alkotásokat várunk, amelyben a pályázók bemutatják, hogyan képzelik el a repülést két évtized múlva. Milyen repülővel fognak repülni, és milyen eszközöket használnak majd akkor a légi közlekedésben és a szállításban. Alább a meghívóra és a pályázati kiírásra lehet kattintani.

Meghívó 2014.11.29.

Rubik_rajzpalyazat

* hír - 2014.11.13.* MRT


 

Emlékmű avatás a dunaújvárosi repülőtéren

Kép     Kép     Kép     Kép

- 2014. október 25-én a dunaújvárosi repülőtéren a Dunaferr Repülőklub szervezésében emléktáblát avattak a repülőklub halálos balesetet szenvedett tagjainak, és a repülőtéren elhunyt sporttársak emlékére. Az eseményen a repülők részéről beszédet mondott dr. Hegedűs Dezső. 

* hír - 2014.11.12.* MRT


 

Emléktábla avatás Komáromban

Kép     Kép

- 2014. október 07-én Komárom első bombázásának 70. évfordulójára emléktáblát avatott az Endresz Csoport Dél-Komáromban a Sport u. 4 szám alatt. Az emléktáblával a szervezők a bombázások komáromi áldozataira, a Magyar Királyi Honvéd Légierő hazánk légterét védő hős pilótáira, és a Magyarország feletti légi háborúban meghalt minden katonára - bármely nemzet tagja is volt - emlékeztek. Az eseményen beszédett mondott tagunk, dr. B. Stenge Csaba Ph.D. hadtörténész, levéltáros, és Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatójaAz esemény végén elhelyezték a megemlékezés virágait, koszorúit.

* hír - 2014.11.12.* MRT/Felvidék.ma